Masz pytanie?

Jadłospis

11 - 15 lutego 2019 r.
DZIEŃ TYGODNIAŚNIADANIEMAŁE CO NIECOOBIADPODWIECZOREK
11 lutego 2019 r.
poniedziałek
  • chleb pszenny 50 g
  • masło 15 g
  • jajko gotowane
  • ogórek konserwowy
  • herbata malinowa 150 g

alergeny: 1, 3, 7

  • chrupki kukurydziane
  • rodzynki
  • zupa rosół z makaronem na wywarze drobiowym 200 g
  • naleśniki z sosem owocowym 4 szt.
  • kompot jabłkowo - truskawkowy 150 g

alergeny: 1, 3, 7, 9

  • bułka ziarnista z serem żółtym i papryką czerwoną
  • herbata żurawinowa

alergeny: 1, 7

12 lutego 2019 r.
wtorek
  • bagietka z kurkumą i szałwią hiszpańską, rogal czosnkowy 50 g
  • masło 15 g
  • wędlina z indyka 15 g
  • ogórek kiszony
  • herbata roiboss 150 g

alergeny: 1, 7

  • marchewka
  • ziarenka słonecznika
  • zupa krem z kukurydzy na wywarze drobiowym 200 g
  • spaghetti z sosem mięsno - warzywnym 200 g
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 3, 7, 9

  • rogal z masłem i dżemem truskawkowym
  • herbata koperkowa

alergeny: 1, 7

13 lutego 2019 r.
środa
  • bułka pszenna 50 g
  • masło 15 g
  • pasta paprykowa ze szczypiorkiem 15 g
  • kawa zbożowa lub herbata z aronii 150 g

alergeny: 1, 7

  • jabłko
  • zupa kapuśniak z białej kapusty na wywarze wieprzowym 200 g
  • kotlet drobiowy panierowany 50 g
  • ziemniaki puree z koperkiem 100 g
  • marchewka na parze 50 g
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 3, 7, 9

  • kaszka manna z sosem wiśniowym
  • herbata z czarnej porzeczki

alergeny: 1, 7

14 lutego 2019 r.
czwartek
  • chleb podhalański 50 g
  • masło 15 g
  • schab pieczony 15 g
  • pomidor
  • herbata ziołowa 150 g

alergeny: 1, 7

  • mandarynka
  • zupa pomidorowa z ryżem na wywarze z indyka 200 g
  • makaron z szynką i warzywami w sosie śmietanowym 200 g
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 3, 7, 9

  • babka pomarańczowa własnego wypieku
  • herbata rumiankowa

alergeny: 1, 3, 7

15 lutego 2019 r.
piątek
  • chleb słonecznikowy 50 g
  • masło 15 g
  • zupa mleczna z makaronem i rodzynkami 200 g
  • herbata miętowa 150 g

alergeny: 1, 7

  • jabłko
  • pestki dyni
  • zupa krem brokułowo - szpinakowy na wywarze warzywnym z grzankami 200 g
  • medalion rybny dorsz panierowany 50 g
  • ziemniaki puree ze szczypiorkiem 100 g
  • kapusta biała gotowana 50 g
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

  • kanapka z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym
  • herbata lipton z cytryną i miodem

alergeny: 1, 4, 7

18 - 22 lutego 2019 r.
DZIEŃ TYGODNIAŚNIADANIEMAŁE CO NIECOOBIADPODWIECZOREK
18 lutego 2019 r.
poniedziałek
  • chleb pszenny 50 g
  • masło 15 g
  • filet z makreli w sosie pomidorowym 15 g
  • herbata „roiboss” 150 g

alergeny: 1, 4, 7

  • jabłko
  • żurawina suszona
  • flaczki drobiowe na wywarze warzywnym 200 g
  • kopytka z sosem owocowym 5 szt.
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 3, 7, 9

  • kanapka z białym serem ze szczypiorkiem
  • herbata malinowa

alergeny: 1, 7

19 lutego 2019 r.
wtorek
  • chleb słonecznikowy 50 g
  • masło 15 g
  • jajko gotowane
  • ogórek kiszony
  • herbata malinowa 150 g

alergeny: 1, 7

  • mandarynka
  • zupa krupnik na wywarze warzywnym z kiełbaską 200 g
  • potrawka z kurczaka 50 g
  • ryż paraboliczny 100 g
  • marchewka z groszkiem na parze 50 g
  • kompot jabłkowo - wiśniowy 150 g

alergeny: 1, 7, 9

  • tosty z serem żółtym i ketchupem
  • herbata z aronii

alergeny: 1, 7

20 lutego 2019 r.
środa
  • chleb podhalański 50 g
  • masło 15 g
  • zupa mleczna z płatkami jaglanymi 200 g
  • herbata miętowa 150 g

alergeny: 1, 7

  • marchewka
  • zupa krem pieczarkowy na wywarze drobiowo - warzywnym z grzankami 200 g
  • gołąbek bez zawijania 50 g
  • ziemniaki puree 100 g
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 7, 9

  • ciasto drożdżowe z kruszonką własnego wypieku
  • herbata żurawinowa

alergeny: 1, 3, 7

21 lutego 2019 r.
czwartek
  • bułka pszenna 50 g
  • masło 15 g
  • parówka cielęca na gorąco, ketchup
  • kakao lub herbata owocowa 150 g

alergeny: 1, 7

  • banan
  • zupa rosół z grysikiem na wywarze drobiowym i natką pietruszki 200 g
  • kurczak pieczony 50 g
  • kasza kus-kus 100 g
  • surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka 50 g
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 7, 9

  • koktajl jabłkowo - jogurtowy z rodzynkami
  • wafelek ryżowy

alergeny: 7

22 lutego 2019 r.
piątek
  • rogal 50 g
  • masło 15 g
  • dżem brzoskwiniowy 15 g
  • herbata koperkowa 150 g

alergeny: 1, 7

  • papryka żółta
  • morela suszona
  • zupa krem z białych warzyw na wywarze drobiowym z grzankami 200 g
  • ryba po grecku miruna 50 g
  • ziemniaki puree z koperkiem 100 g
  • kompot owocowy 150 g

alergeny: 1, 3, 4, 7

  • bagietka z kurkumą i szałwią hiszpańską z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym
  • herbata lipton z cytryną i miodem

alergeny: 1, 4, 7

Woda niegazowana do picia dla dzieci dostępna przez cały dzień.

Żłobek "Barankowo" zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

Zgodnie z Rozp. 1169 alergeny podawane są w formie tabeli. Dla rodziców dostępna jest informacja o alergenach przy karcie z jadłospisem zgodnie z wymaganiami zał. II (Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169 / 2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Urz. UE L 304 z 22 listopada 2011, s. 18 ze zm.). Informacja o alergenach podawana jest w formie tabelarycznej, która jest dostępna zarówno w formie papierowej oraz elektronicznej na stronie internetowej żłobka.