Aby dziecko dobrze się rozwijało fizycznie, emocjonalnie i psychicznie, musi się właściwie odżywiać, a więc trzeba mu dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych i odpowiedniej ilości energii. W naszym Żłobku staramy się by wszystkie posiłki były urozmaicone i chętnie jedzone przez naszych milusińskich.

Zgodnie z piramidą żywienia posiłki powinny zawierać produkty ze wszystkich grup:
- produkty zbożowe,
- warzywa i owoce,
- produkty białkowe,
- tłuszcze i cukry.
Produkty zbożowe
Stanowią one główne źródło węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii. Zboża to bogactwo składników mineralnych, są w nich: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Należy więc wybierać różnorodne produkty, takie jak pełnoziarniste zboża (np. pieczywo razowe i ziarniste, które często zajadają nasze dzieci), kasze gruboziarniste (np. jęczmienna, również serwowana w naszej kuchni) oraz płatki zbożowe (np. owsiane, które wprowadzamy w postaci owsianki na mleku z miodem).

Owoce i warzywa
To cenne źródła witamin oraz substancji takich jak kwas foliowy czy beta-karoteny. Zawierają także składniki mineralne, np. wapń, potas, magnez, sód. Owoce i warzywa zawierają błonnik pokarmowy, który posiada m.in. zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego, stężenia cholesterolu i glukozy we krwi. Dzieci bardzo chętnie je zajadają, a kuchnia często je serwuje w różnej postaci czy to suszonych owoców, czy też w formie przetworów, np. kompotów owocowych, a także pysznych ciast z owocami i ciasteczek.

Produkty białkowe
Białko pełni w organizmie rolę przede wszystkim budulcową oraz informacyjną. Źródłami białka w diecie dziecka to nie tylko mięso, mleko i przetwory mleczne, ale również ryby, jajka i warzywa strączkowe. Mleko i przetwory mleczne to powszechnie znane źródło wapnia, który jest budulcem kości i zębów. Biorąc pod uwagę coraz częstsze alergie na mleko i produkty mleczne, warto je urozmaicać o doskonałe źródło wapnia w postaci: migdałów, sezamu, suszonych owoców, np. moreli, żurawiny, czy orzechów. Mięso jest także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B i żelaza.
Tłuszcze i cukry
Tłuszcze stanowią źródło energii, składnik budulcowy błon komórkowych, nośnik witamin A, D ,E, K. Tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy) to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Doskonałymi źródłami NNKT są również nasiona i orzechy. W diecie dziecka powinny być powszechnie stosowane nasiona sezamu, słonecznika i pestki dyni ponieważ charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, a nasze dzieci w „Barankowie” chętnie po nie sięgają. Cukry i tłuszcze należą do grupy produktów wysokokalorycznych, dlatego należy ich używać w umiarkowanej ilości, stosując jako dodatek żywnościowy.
Niezbędna do funkcjonowania organizmu jest woda
W jadłospisie dzieci powinna być uwzględniona odpowiednia ilość napojów szczególnie w postaci czystej wody oraz herbat ziołowych, owocowych i naturalnych kompotów. W naszym Żłobku dzieci mają stały dostęp do niegazowanej wody, a przeróżne herbatki i przepyszne codziennie świeżo gotowane kompoty owocowe, urozmaicają i wzbogacają dietę naszych pociech.
Artykuł opracowany na podstawie Poradnika żywieniowego dla rodziców "Zdrowy maluch" Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron oraz strony internetowej www.zdrowyprzedszkolak.org.